Muzikobraní ve dvoře 2008

Kdo se podíval na program, kdo byl v sobotu na Brajnerově dvoře, ví, podle jakého scénáře se letošní „Muzikobraní ve dvoře“ vyvíjelo a čím jsme se tam bavili. Až na koncert Dragabandy, který se opozdil, vše běželo jako po drátku. Tady je malé ohlédnutí.

Ti kdo přijeli a trochu se rozkoukali, se hnedle přesouvali na vyklizenou a vyzdobenou půdu, kde se započal sobotní program koncertem malých muzikantů. Tam se se svým umem blýskli malí a mladí umělci.

Zahájil Martin Dokulil na harmoniku, pokračovala Klárka Zachová skladbou na klavír a Markéta Kvasničková kytarovým přednesem. Hudební celek příjemně obohatil příspěvek světlušek z Luk u Jihlavy, které předvedly pěknou taneční pantomimu. Pokračoval Petr Sedlák na hoboj a koncert zakončily dámy Kvasničkovy písní Čarodějnice z Amesbury.

Záhájeno bylo slovem, hudbou aj modlitbou, a tak nic nebránilo pustit se do dalšího bodu programu a tou byla dobročinná dražba. Dražili se vskutku krásná a hodnotná díla a dražitel Johann Kodet vytvořil vtipnou, ale i pro tento účel potřebnou napjatou atmosféru. S přiklepnutím posledního díla byl zároveň i otevřen malý jarmark s velkými vzácnostmi od rozličně tvořivých tvůrců a dárců. Celkový výtěžek dražby a jarmarku činí neskutečných 13 100 Kč a za něj Pánbůh zaplať. Tyto peníze z části pokryjí výdaje na uskutečnění akce, z části připadnou CPRSP Vysočina na provoz a z části uhradí základní hudební vybavení pro Zpívání s dětmi na faře u sv. Jakuba.

Počasí nám všem nad očekávání přálo, ale přesto uchýlení se k teplému čaji či kávě a k voňavým buchtám alespoň trochu zahřálo. Děti měli možnost rozptýlit se po zajímavém sportovním vyžití, které sebou na dvůr přivezli skauti ze 7. chlapeckého oddílu Jihlava a taky toho opravdu využili. Nejoblíbenější trampolína ani nestačila zájmu. Malé děti zase ocenily maňáskové divadélko „O medvídkovi, který se zastyděl“ v krásném podání paní Mirky Hukové s Bětkou Kvasničkovou.

Kolem 17 hodiny odpolední se půdním prostorem rozezněl koncert manželů Fialových z Brna, který se nesl v komorním a přívětivém duchu.

Oheň, špekáčky, čaj s rumem a Dragabanda to byl další scénář a až na poslední bod se vše naplnilo. A tak následovalo čekání a čekání na muzikanty až někteří vytrvalci nevydrželi a zimou odjet museli a ti, kdo vydrželi se vskutku dočkali a milé odměny se jim dostalo. Dragabanda zahrála, zatančila, rozproudila příjemnou atmosféru a za zpoždění se omluvila. A i my se omlouváme těm, kdo čekali a nedočkali se, ale v našich silách nebylo to změnit.

Pak se sfoukly svíčky ve vydlabaných dýních, uhasil oheň a potemnělou cestou se od Brajnerova uhánělo do tepla domovů. Nejde nic jinčího už dodat než Pánu Bohu díky, že bylo, jak bylo a příští rok snad opět nashledanou.

Marie Nosková, Lucie Misařová, Pavla Fialová a Veronika Švorčíková