Muzikobraní ve dvoře 2009

…po mlhavém ránu a po pár kapkách dopoledních přišlo k nám té soboty dvanácté měsíce zářijového odpoledne prohřáté společenstvím lidí a prosluněné jejich radostností a v neposlední řadě velkorysostí…

Středobodem Brajnerova dvoru se stal „sál nad sýpkou“, který byl krásně vyzdoben, nasvícen a letos nově opatřen podiem, díky němuž ještě více vynikly všechny body programu. Hned prvním z nich se tradičně stalo „úvodní muzicírování“, které sestavily Klára Paúrová a Daniela Dokulilová. Postupně se prostřídala čísla hudební a divadelní.

Plynule navázala dobročinná dražba, z níž si patnáct nových majitelů odneslo hodnotná díla od dárců tvořivých. Poté, co Pepa Kodet odklepl poslední dílo, byl čas přesunout se k programu venku, občerstvit se u výtečných buchet a kávy, provětrat se na čerstvém vzduchu a také načerpat něco z kamenné atmosféry překrásného dvora.

Ti menší z nás, kterým připadalo muzicírování jako příliš těžké umění, už se beztak rozprchli po pestrých skautských stanovištích od trampolíny počínaje až po vyrábění divokých hus konče.

Hlavní moderátor celého odpoledne Ondřej Levák právě amplionem otevíral jarmark a to byla chvíle, na kterou mnoho z nás netrpělivě čekalo, protože se sešlo mnoho krásných a pestrých výrobků. A tak se vybíralo, přebíralo a nebo jen inspirovalo…

Najednou se všude rozneslo slabé cinkání zvonečku, to když kašpárek začal svolávat k pohádce u pařezu. Tam se nejen drobotina ocitla v příběhu O perníkové chaloupce, a protože vše dobře dopadlo, každý si odnášel svůj uloupnutý perníček. Dík patří Šárce Pospíchalové a Pavle, Bětce a Káje Kvasničkovým, že nás na tuto pohádkovou cestu pozvaly. Ale to nebylo všechno, co si pro nás tyto dámy připravily. Po divadelničení otevřely tvůrčí dílničku, na které si většina malých ručiček vytvořila svého draka z lecjakých přírodnin. Kolik jsme toho už zažili a to jsme teprve v půli programu….

„O tom, jak urbanovská princezna neprohloupila, když přišla pozdě“ bylo divadelní představení, které pod vedením Marie Noskové sehrály děti z Urbanova. Ale co sehrály…především nadchly, pobavily, rozesmály. A tak se tleskalo a všem líto bylo, že už se princ s princeznou našli a konec je.

Večerní koncert byl ve stylu vážném. Pět krásných blyštivých žesťů a neméně oslnivých muzikantů (dámy Lenky Novákové a čtyř pánů - bratrů Hofbauerových, Honzy Čápa a Jana Noska) hrálo chytlavé melodie, přičemž repertoár večera byl pestrý – letem staletí i stylů. Tento náramný poslech se stal tou správnou tečkou za krásným dnem.

Snad nejenom tvůrcům Muzikobraní a pracovníkům charity se té noci zdálo o Bárce, která pokojně pluje díky příznivému větru. Tak se totiž opravdu stalo charitnímu domácímu hospicu Bárka - díky velkorysosti lidí, co se setkali na Muzikobraní, se té lodičce popluje pokojně s vědomím, že žijí lidé, kteří umí s radostí obdarovávat a s finanční pomocí pro ty, jejichž lodička už míří k přístavu.

Děkujeme všem dárcům – peněz, výrobků, dobrot a pomoci – protože díky jejich podpoře se vybralo neslýchaných 30 000 Kč na pořízení lůžek a vozíků pro pacienty charitní domácí hospicové péče Bárka. Děkujeme také nadaci Divoké husy, která tento výtěžek zdvojnásobí. Děkujeme, protože se na Muzikobraní zase znovu osvědčilo, že dávání může být obohacující a radostné…

A to už byla tma tmoucí, jen oheň v ohništi ještě skomíral, a tak byl čas vydat se k domovu a všecky dojmy z milého odpoledne si spánkem vepsat do vzpomínky.

Všem, kdo jakýmkoli kamínkem přispěli do mozaiky „muzikobraní“, vřelé díky a hlavně Pánu Bohu, že tam byl s námi!

Veronika Švorčíková, Marie Nosková, Lucie Misařová a Pavla Fialová

Titul 2009
Lůžko pro Bárku 2009