Muzikobraní ve dvoře 2010

Z daleka i z blízka, kolem i autem, sjela se první sobotu poprázdninovou, pěkná řádka lidí na dvůr zvaný Brajnerův. Hned po příchodu u hlavních vrat bylo slyšet, že podium v „sále nad sýpkou“ opět hostí talenty rozličného umu i věku. Úvodním koncertem provázel s noblesou a vtipem Petr Sedlák. Představily se mladé i starší jihlavské hudební talenty a přestože se vystoupení nesla v rodinném duchu, úroveň byla tradičně vysoká. Dík za přípravu celého koncertu patří Kláře Kodetové a Daniele Dokulilové.

Místo po koncertě patřilo lidem z Domácí hospicové péče Bárka, kteří zde přiblížili záměr o využití výtěžku akce a to na pořízení kyslíkového přístroje pro své pacienty. A patřilo sem i malé nalákání na slovutnou dražbu, kterou pod širým nebem v zápětí svolal Johann Kodet. Svého úkolu dražitele se tradičně zhostil s neuvěřitelnou směsicí šarmu, komična a výmluvnosti. Na závěr dražby málem omylem vydražil i svoji mladou manželku, ale včasný zásah příbuzenstva vše brzy uvedl na správnou míru. Vydražené věci si našly své domovy a své šťastné majitele.

Ondřej Levák, kterému pro toto odpoledne přirostl amplion k tělu, posléze otevřel jarmark, svolal návštěvníky k ohni a opékání špekáčků, přivítal pohádku pro nejmenší, kterou si připravilo Centrum pro rodinu a sociální péči Vysočina ostatně jako i dílničku s výrobou ptáčků. Zahájil také „pohádkou cestu“ úkolů, které si připravily skautky ze 7. oddílu Jihlava.

A tak se dvorem nesla vůně kávy a buchet, opečených špekáčků, atmosféra pospolitosti a chvála tvořivosti ve své ryzí poctivosti. Důkazem úspěchu tvořivých dílen byly osoby přímo od „fochu“: Hana Hořáková s kolovratem, kovář Adam Dočekal se svou výhní a kovadlinou, Pavla Kvasničková s pedigem, Michaela Pacherová se šustím, Lucie Misařová se stavem a Lída Novotná s výrobou korálů z látek.

A kdo se potřeboval nad to všecko trochu povznést, poskočil si na trampolíně a hned byl volný jako „husy“, které celé odpoledne kroužily nad Brajnerovým dvorem…

Nadace Divoké husy opět zaštítila akci a přislíbila i letos zdvojnásobení výtěžku, za což jí patří dík.

Povedený a překvapivě slunečný den uzavřel svěží koncert hudební skupiny Lollipop. Tato mladá, nadějná skupina z Kamenice potěšila svými písněmi, nápady a zároveň byla krásným důkazem, že hudba dnešních mladých nemusí být pouze drsná a ohlušující. Předskokanky Loolipopu byly mladé slečny seskupené ve skupinu "Bojler", jejíž vystoupení bylo též radostným hudebním počinem.

Brána Brajnerova dvora se zavřela teprve úderem deváté hodiny večerní, kdy padla tma a organizátoři ve spěchu posbírali poslední kabely, dráty a další zbytky vybavení, které zkrášlilo celý nabitý den.

Poděkování:

Všem a každému zvlášť: DÍKY!